Hopp til hovedinnholdet

Hva kan du gjøre for å øke deltagelse?

Å være forandringen du vil se i verden er en god start i arbeidet for økt deltagelse!

Alle kan gjøre noe for økt deltagelse

Arbeid for økt deltagelse i samfunnet er noe alle kan gjøre, og ta en rolle i. På samfunnsnivå kan vi bli flinkere til å vise frem verdien av deltagelse og sette enda mer pris på frivilligheten. Dette kan vi gjøre gjennom nasjonale feiringer av frivillighetens dag. På lokalt nivå kan vi bli flinkere til å informere om alle tilbud og aktiviteter som finnes i lokalsamfunnet. På individnivå må vi bli flinkere til å spørre de vi har rundt oss om de vil delta i våre aktiviteter. Vi må fortelle de som driver aktiviteter hvor viktig de er for lokalmiljøet.

Som statlig politiker kan du ta med konkrete virkemidler for samarbeid i den nasjonale frivillighetspolitikken, for eksempel krav om at fylkeskommuner og kommuner skal gjøre bygg og lokaler tilgjengelig for frivilligheten, at kommuner og fylkeskommuner skal ha frie midler til drift av frivilligheten og at kommuner og fylkeskommuner skal kartlegge frivilligheten i sine lokalsamfunn.

Frivillighet Norges tips og anbefalinger til tiltak du kan sette i gang for å styrke samarbeidet mellom kommune og frivillighet nå:

Lære om barrierene og verktøy

Frivillighet Norge har gjort undersøkelser som viser at det er seks barrierer for deltagelse i frivilligheten: Kjennskap, kultur, tilgjengelighet, tid, økonomi og oppfølging. For å få til økt deltagelse, må dette bygges ned. Frivillighet Norge anbefaler deg å lære deg mer om de ulike barrierene, og verktøyene som kan tas i bruk for å bygge dem ned. Dette er kunnskap og tiltak du kan bruke med en gang.

Les mer om barrierene her, eller velg den barrieren som er mest aktuell for deg i menyen til venstre. For hver barriere følger det en verktøykasse, der du finner Frivillighet Norges anbefalte verktøy.

Barrierene for deltagelse
Jo mer du vet om barrierene for deltagelse, jo lettere er det for deg å jobbe for å bygge dem ned.

Utarbeid en oversikt over og rutiner for utleie av lokaler i samarbeid mellom kommune og frivillighet

Noe av det viktigste en kommune kan gjøre for å tilrettelegge for frivilligheten er å tilby egnede lokaler der organisasjonene kan utøve frivilligheten sin. Dette innebærer å gjøre kjent hvilke lokaler som er til lån og utleie.

De fleste kommuner har et regelverk for utleie av kommunale bygg og eiendom. Utfordringen med regelverket er at det ofte er svært langt og komplisert, tunglest og vanskelig å finne frem i. Her er noen forslag til hva kommunen og frivilligheten kan samarbeide om for å gjøre det enklere:

  • Lag en oversikt over lokalene på LNUs lokalpoartal

lokaler.lnu.no kan du finne en oversikt over lokaler som er egnet for barne- og ungdomsfrivilligheten. I tillegg kan du legge inn nye lokaler du vet om, dersom de mangler i oversikten. Den lokale frivilligheten og kommunen bør samarbeide om å gjøre oversikten så komplett som mulig.

  • Lag et forenklet regelverk for små organisasjoner og foreninger:

Noen lag og foreninger trenger bare et møtelokale for å avholde styremøter eller enkle aktiviteter. Se på muligheten for å lage et forenklet regelverk for disse.

  • Legge ansvaret for utlån og leie til frivillig sektor til en frivilligkoordinator som kan hjelpe organisasjonene med det praktiske

Noen små lag og foreninger har ikke ressursene eller kompetansen til å bruke digitale verktøy til reservasjon, og trenger å vite at de har et lokale til en dato og et klokkeslett.

  • Ha tett kontakt med faste leietakere og tilby disse førsterett på leie når leiekontrakter skal settes opp på nytt

Ta vare på de faste leietakerne. Vær tydelig med dem dersom rutinene for utlån, leie eller reservasjon endres. For de frivillige kan det være veldig demotiverende å miste den faste aktivitetsdagen sin fordi kommunen har gått over til et skjema som må fylles ut på nett, når det tidligere bare har vært å sende en epost til en kontaktperson.

Skjermbilde fra LNUs Lokalportal
LNU har laget en oversikt over lokaler der kommuner og frivillig sektor kan registrere lokaler som er tilgjengelig for utlån og leie, hovedsakelig til barne- og ungdomsorganisasjoner. Foto: Skjermbilde

Opprett avtaler om områder å samarbeide på

Når ulike parter skal samarbeide, er det lurt å ha skriftlige avtaler mellom partene. Avtalene er verktøy for å sikre tydelige roller, mandat og forpliktelser mellom partene i avtalen. Avtalen bør også si noe om faste møter mellom partene, som sikrer at samarbeidet ikke stopper opp.

Trondheim kommune har laget en mal for samarbeidsavtalene de skriver med frivillige lag, foreninger og organisasjoner. I tillegg har de skrevet en egen avtale med Frivilligsentralene.

Gå til eksempel på avtale mellom kommune og frivilligsentral

Frivilligheten kan også ta initiativ til å skrive avtaler med kommunale tjenester. Frogn Bygdekvinnelag og Frogn kommune ved Flyktningtjenesten i NAV, der Bygdekvinnelaget nå er en del av kurs- og aktivitetstilbudet til flyktninger i kommunen.

Gå til avtale mellom Frogn Bygdekvinnelag og NAV


Intro barrierer
Gå til neste artikkel