Hopp til hovedinnholdet

Hvem er de frivillige?

En dame smiler til kameraet
For å vite hvem vi trenger å få med, er det greit å vite hvem som allerede deltar. Hvilke grupper er godt representert i frivilligheten, og hvilke grupper mangler? Foto: Charlotte Sverdrup
Tenk etter: Hvem tror du deltar mest i frivillig arbeid av menn og kvinner? Familier med barn eller de uten barn? Unge eller gamle?

For å nå ut til nye grupper, må vi ha kunnskap om hvem som allerede deltar, og hvem det er som mangler. Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor har laget en oversikt som viser deltagelse blant ulike grupper, og hvordan det har endret seg over tid:

Hvem er de frivillige?

Flere menn enn kvinner? Flere eldre enn yngre?

Tallene fra 1998 og frem til i dag er med på å bryte ned ulike myter om frivillighet. Blant annet er ikke frivilligheten en sektor som bare består av kvinner. Så sent som i 2004 var det ti prosent flere menn enn kvinner (65 prosent menn mot 55 prosent kvinner) som oppga at de var med i frivilligheten.

Fra 2004 til i dag har forskjellen krympet. Det er fordi andelen kvinner som deltar i frivilligheten har gått opp. I 2023 var deltagelsen så og si lik, 62 prosent menn mot 61 prosent kvinner . Dette viser at frivilligheten har blitt flinkere til å rekruttere kvinner.

Hva så med alder? Tallene viser at andelen deltagere i frivilligheten er størst i aldersgruppa 30 til 49 år, og det har den vært siden 1998 Da var deltagelsen i denne gruppen på 60 prosent. I 2023 hadde dette tallet økt til 69 prosent.

Lavest deltagelse i 1994 var det i aldersgruppen 67 - 79 år. "Bare" 39 prosent i denne aldersgruppen oppga at de var frivillige i 1998.

Det har vært en økning i deltagelse i alle gruppene som er undersøkt (16 - 29 år, 30 - 49 år, 50 - 66 år og 67 - 79 år) fra 1998 til 2023. Lenge var det de eldste, 67 - 79 år, som hadde lavest deltagelse.

I 2023 endret dette seg. Da sa hele 61 prosent av 67 - 79åringene at de deltok i frivilligheten, mens "kun" 52 prosent av de mellom 16 - 29 år gjorde det samme.

Frivilligheten har blitt flinkere på å rekruttere de eldre, men har en utfordring når det kommer til å engasjere de yngre.

Foreldrefrivillighet

Foreldrefrivillighet beskriver de som er frivillige i aktiviteten som barna deres deltar i. Et eksempel er en forelder som er trener for et av sine barns håndballag, eller er leder for en speidergruppe som også et av barna er med i. Tallene om deltagelse viser at dette er en ganske vanlig måte å være frivillig på.

I 1998 var andelen frivillige blant familier med barn i husholdningen på 58 prosent, mens den kun var på 48 prosent for de familiene uten barn i husstanden, en forskjell på ti prosent!

I 2023 har denne forskjellen vokst, og det er nå 15 prosent forskjell mellom de to gruppene: 73 prosent frivillige blant familier med barn i husstanden, mot 58 prosent i husstander uten barn.

Frivillighet Norge tror ikke at denne forskjellen finnes fordi de med barn har mer lyst til å bli frivillige, men at de oftere blir spurt. Når et barn går på en aktivitet, har foreldrene naturlig mer kontakt med frivilligheten som driver aktiviteten. de som ikke har barn, er ikke i kontakt med frivillige organisasjoner så ofte.

Har man en rolle som rekrutteringsansvarlig i en organisasjon, eller NAV- ansatt, eller andre roller der det er naturlig å snakke om fritid og fritidsaktiviteter: husk at det ikke bare er viktig for barn og barnefamilier, men også for enslige!

Frivillighet og sosial bærekraft
Gå til neste artikkel