Lokaler for frivilligheten
Alle trenger et sted å være
Er navnet på rapporten som ble utarbeidet av en arbeidsgruppe nedsatt av Frivillighet Norge i 2023. Vi vet at frivilligheten trenger et sted å utøve sin aktivitet på. Det kan være en åpen uteplass, som en idrettsarena eller en skolegård. Det kan være et møterom til styremøter. Det kan være store og små forsamlingslokaler til arrangementer eller møteplasser. Det kan være større saler til korps- og korøvinger. Rapporten beskrev behovene i frivilligheten, og ulike tiltak som kan settes i verk nasjonalt og lokalt.
*Mer info om rapporten*
Det viktigste verktøyet er en helhetlig politikk
I arbeidet med å sikre frivilligheten gode vilkår lokalt, og sikre forutsigbarhet, er en helhetlig frivillighetspolitikk det viktigste verktøyet. Det gjelder også for arbeidet med lokaler.
I politikken må kommunen tenke på:
Ulike nivåer har ulike virkemidler
Å sikre at alle har et sted å være, det vil si gi lik tilgang til lokaler til alle frivillige organisasjoner, krever samarbeid på tvers av sektorer og administrasjonsnivå. En frivilligkoordinator kan ikke ha ansvaret for at kommunens bygg skal være universelt utformet. Plan- og bygningsetaten kan ikke ha ansvaret for å følge opp frivillige organisasjoner som ønsker å leie lokaler til sin aktivitet. Begge deler er viktige tiltak for å sikre at frivilligheten har det de trenger til å drive aktivitetene sine. Derfor er det viktig at politikken tar utgangspunkt i ulike tiltak for de ulike nivåene:
*EKSEMPLER PÅ DETTE*
Medvirkning i planprosesser
Et grunnleggende tiltak i en helhetlig frivillighetspolitikk er at frivilligheten har reell medvirkning i kommunens planprosesser. Dette gjelder også planer for nybygg og områderegulering. På politisk nivå er det derfor viktig at det sikres at:
- Frivillige organisasjoner involveres i saker som angår frivillighetens interesseområder
- MER EKSEMPLER PÅ SLIKE TING
Tiltak du kan gjøre som ansvarlig for frivilligheten i din kommune
Du som er ansvarlig for frivilligheten i din kommune, eller som jobber tett på de frivillige organisasjonene og deres aktiviteter, kan kanskje ofte lure på hva du kan gjøre på et så stort og omfattende område som lokaler. Her er Frivillighet Norges tips til tiltak du kan sette i gang med umiddelbart:
1. Vær kontaktpunkt for frivillige organisasjoner som vil låne/leie lokaler, og informer lokal frivillighet om dette.
2. Inviter frivilligheten inn til et møte om lokaler for å få kunnskap om deres behov.
3. Legg ut en oversikt over tilgjengelige lokaler et sted hvor lokal frivillighet kan finne den.
4. Lag tydelig informasjon om lokalenes egenskaper og utforming, slik at dette er lett å finne for lokal frivillighet.
5. Lag en god rutine for overlevering av nøkler, eller andre måter tilgangen til lokalene administreres.
6. Gi frivillige lag, organisasjoner og foreninger lagringsplass der det er mulig.
7. Skriv langsiktige avtaler med de som har behov for det, som gjør leieforholdene forutsigbare for lokal frivillighet.
8. Gjør deg kjent med og informer om eventuelle støtteordninger som frivilligheten kan benytte seg av for å dekke kostnader til lokaler.
Som du ser, er det flere av tiltakene som forutsetter at det er gjort et arbeid i forkant. Det må for eksempel finnes en oversikt over tilgjengelige lokaler og gjøre deg kjent med støtteordninger, men det er ikke nødvendigvis din jobb å skaffe en slik oversikt, eller etablere slike støtteordninger. Derfor er det viktig at tiltakene blir iverksatt på riktig nivå. Du kan være en pådriver for dette. Vet du hvem i kommunen du kan snakke med, som kan gi deg den oversikten du trenger? Eller hvem som kan lage en politisk sak om behovet for støtte til lokaler for frivilligheten? Eller hvem som bør være den som setter i gang arbeidet med en helhetlig kommunal frivillighetspolitikk? Snakk med dem. Vær tydelig på hva du trenger. Slik skapes gode og forutsigbare rammer for den lokale frivilligheten, og du bidrar til et rikt og mangfoldig lokalsamfunn.