Hvordan bruke veilederen?
Nå som du har valgt deg en rolle, kan du utforske veilederen på din egen måte:
- Velg artikler fra menyen til venstre (eller øverst hvis du bruker mobil). Rull deg nedover i skjermbildet for å se mer av menyen.
- Gå videre med knappen i bunnen av artikkelen.
- Se temaer du er spesielt interessert i under relaterte artikler nederst på siden.
- Bruk lenkene i teksten til å gå til andre artikler i eller utenfor veilederen.
Som statlig politiker
har du ansvaret for frivillighetens nasjonale rammer. Du legger føringer for hva direktorater, etater, fylkeskommuner og kommuner skal prioritere, og du er ansvarlig for finansiering av ulike tiltak.
Vi trenger alle et sted å være! Frivillig sektor rapporterer om mangel på gode og tilrettelagte kommunale-, fylkeskommunale og statlige lokaler til sine tilbud. Frivillighet Norge vedtok på årsmøtet 2023 en resolusjon om tilgang på lokaler. Ta kontakt med oss så veileder vi deg videre hvordan du kan jobbe sammen med frivilligheten om dette, og sikre lokale tilbud over hele landet. Vi oppfordrer deg også til å be alle dine kontakter i lokal politikk og administrasjon om å legge inn sine lokaler i LNUs portal for lokaler.
Denne veilederen gir en innsikt i frivillighetens verdi i arbeidet med problemstillinger knyttet til sosial ulikhet, ensomhet og barrierer for deltagelse. Under Hvem kan du få med finner du en oversikt over de gruppene Frivillighet Norge mener det er spesielt viktig å jobbe for å få med. Under Barrierer for du en oversikt over de hindrene Frivillighet Norge har avdekket, som må bygges ned for at flere kan delta i frivilligheten.
Veilederen trenger ikke leses fra a til å...
og vi har ikke lagt opp temaene etter hva som er viktig. Frivillighet Norge anbefaler at du ser sammenhengene mellom temaene og jobben du skal gjøre. Derfor forteller vi deg om relevante kapitler i bunnen av hver side. Det kan komme flere gode tips og triks som gjør jobben din lettere!
Du finner uthevede ord og lenker ulike steder i teksten. Disse kan du også bruke til å klikke deg rundt i veilederen. En lenke som ser slik ut: Frivillig.no vil ta deg ut av veilederen, og åpne lenken i et nytt vindu. En lenke som ser slik ut: Intro barrierer vil også åpne et nytt vindu, men ta deg til en annen artikkel inne i veilederen. Et ord som ser slik ut: Frivillig kan du ta musepekeren over (eller trykke på hvis du er på pad eller telefon), og du vil få en informasjonsboks der Frivillighet Norge har definert ulike begreper, roller og aktiviteter.
Har du spørsmål, kommentarer eller tilbakemeldinger til veilederen? Ta kontakt med Jørgen Lysa:
- Jørgen Lysa
- Rådgiver, Økt deltakelse
- 99502631
- jorgen@frivillighetnorge.no
Relaterte artikler
- Hvorfor bruke denne veilederen?
- Hva er god frivillighetspolitikk?
- Hva er frivillig sektor?
- Hvorfor er økt deltagelse viktig?
- Hvilken verdi har økt deltagelse i frivilligheten?
- Hvem kan du få med?
- Hvem kan du samarbeide med?
- Intro barrierer
- Kjennskap som barriere
- Tilgjengelighet som barriere
- Intro verktøykasser
- Verktøykasse Kjennskap
- Verktøykasse Tilgjengelighet
- Rekrutteringsstrategier
- Frivilligstrategier
- Slik lagde DNT sin frivilligstrategi
- Les om Skien kommune og fritidsveiledere
- Les om Harstads Åpen hall- prosjekt
- Ungdomstelefonen og Frivillig.no
- Miljøagentenes samarbeid med skolene