Hopp til hovedinnholdet

Verktøykasse Kultur

Kultur er vanskelig å definere, men hvis den ikke jobbes med kan den bli en barriere for deltagelse for nye grupper.

Åpne opp frivilligheten!

Hvis frivilligheten oppfattes som lukket eller vanskelig, blir ikke deltagerne flere! Bruk ett eller flere av disse verktøyene til å åpne opp og slippe flere inn.

Ønsker du å bidra til et bedre mangfold - bruk Normkreativt kræsjkurs?

JM Norway utviklet en workshop som kalles Normkreativt kræsjkurs. Frivillighet Norge anbefaler dette kurset for alle som ønsker å bli bedre på mangfold.

Normkreativt kræsjkurs er et interaktivt kursopplegg hvor vi sammen ser på hvordan normer kan skape innenforskap og utenforskap, og jobber kreativt med hvordan vi kan bygge nye og inkluderende normer. Hvert kurs tilpasses organisasjon og deltagergruppe, og målet er at din organisasjon skal få mulighet til å reflektere og diskutere, og sammen tenke høyt om hvordan dere kan skape større rom for grupper som er underrepresentert blant deltakere, tillitsvalgte eller ansatte. Vi utforsker hvordan vi kan gjøre plass til større mangfold i alle deler av deres organisasjon, på tvers av roller og organisasjonsformer.

Kurset kosterpenger, og passer for grupper på 5-20 personer. Prisen finner du på kursets nettsider.

Gå til Normativt kræskurs

Kurset passer for alle typer organisasjoner, både frivillige og offentlige. Det tilpasses deltagerne, slik at en kommunal etat får et litt annet opplegg enn en frivillig organisasjon.

Frivillighet Norge anbefaler alle som ønsker å jobbe med inkludering å ta kurset!

Normkreativt kræskurs for et taktskifte
Normkreativt kræsjkurs kan være med på å skape et taktskifte i organisasjonen, og fremmer integrering og inkludering. Foto: Frivillighet Norge

Mangfoldsplakaten

Skap forpliktelser for inkluderende arbeid!

Mangfold kommer ikke av seg selv. Det må jobbes målrettet og strategisk for å øke mangfoldet, og dermed øke deltagelsen. En måte å sette en retning for og forplikte seg til dette arbeidet på er å skrive under på Mangfoldsplakaten. Denne legger føringer for hvordan frivillige organisasjoner setter mål for arbeidet, velger nytt styre og tar til seg kunnskap om inkludering, samt krav om å sette av ressurser til inkluderingsarbeid.

Gå til Mangfoldsplakaten

Mangfoldsplakaten kan brukes til å starte et strategisk arbeid med mangfold, arbeide med inkluderende språk og til å måle mangfold.

Frivillighet Norge anbefaler alle å skrive under på Mangfoldsplakaten, og bruke den aktivt i arbeidet for en mer åpen og inkluderende kultur.

Vi har signert mangfoldsplakaten
Å signerne mangfoldsplakaten forplikter organisasjonen til å jobbe med inkludering, og å sette av ressurser til dette arbeidet! Foto: Frivillighet Norge

Aktivitetsguider

Ta direkte initiativ!

Aktivitetsguider er et tilbud rettet spesielt mot ungdom mellom 6-19, og har som mål å øke deltagelsen i lokale idrettslag. Guidene besøker barna og deres familier der de bor, og forteller om idrettslagenes tilbud. Guidene bidrar til å øke kjennskapen til de lokale tilbudene, og bidrar til bedre oppfølging. De kan også spørre direkte om barna har lyst til å være med i idrettslaget.

Les om Laiba og Haawa, aktivitetsguider på Stovner

Les om aktivitetsguider

Aktivitetsguider er et tiltak som er utviklet av idretten. Kommuner og andre frivillige organisasjoner kan ha andre liknende roller som fritidskoordinatorer og -rådgivere som følger opp barn, unge og familier, bidrar til å bygge ned kulturbarrieren gjennom å tilpasse oppfølgingen til de ulike brukernes behov.

Frivillighet Norge anbefaler at alle kommuner å etablere et slikt tilbud, i samarbeid med frivilligheten, og rette det særlig rettet mot nyankomne til kommunen. Det gjør det lettere å føle seg inkludert og skaffe seg et nettverk.

Søk penger til forebyggende prosjekter hos Partnerskap mot mobbing

Jobb sammen for å forebygge mobbing!

Partnerskap mot mobbing (PMM) er en sammenslutning av en rekke ulike organisasjoner og instanser som alle har forpliktet seg til å jobbe aktivt for å forebygge mobbing i samfunnet. Partnerskapet jobber for alle barns rett til et læringsmiljø uten mobbing. Partnerskapet deler hvert år ut midler til prosjekter og tiltak som bidrar til økt lokal kompetanse og bedre samarbeid mot mobbing og krenkelser. For å få tildelt støtte må minst en av partnerorganisasjonene være involvert i tiltaket og stå som ansvarlig søker.

Søknadsskjema, rapportmal og oversikt over organisasjoner du kan samarbeide med prosjekter om.

Hvis du ønsker å snakke om et prosjekt du lurer på om kan søke støtte fra partnerpotten, eller har du generelle spørsmål angående PMM og mulighetene det kan åpne for din organisasjon, ta kontakt med Marte i Frivillighet Norge.

Partnerorganisasjonene

  • Regjeringen
  • Sametinget
  • Utdanningsforbundet
  • Foreldreutvalget for grunnopplæringen
  • Foreldreutvalget for barnehagen
  • Fagforbundet
  • Kommunenes Sentralforbund
  • Skolenes landsforbund
  • Skolelederforbundet
  • Elevorganisasjonen
  • Norsk Lektorlag
  • Private Barnehagers Landsforbund
  • Friskolenes kontaktforum
  • Landsgruppen av helsesyklepleiere
  • Frivillighet Norge

Les hele partnerskapets handlingsplan.

Partnerskap mot mobbing logo
Partnerskap mot mobbing deler ut midler til prosjekter som skal forebygge utestengelse og hets. Foto: Skjermbilde

Inkluderende språk

Snakk så alle forstår!

Felles språk skaper felles forståelse. Men noen ganger fungerer også språk som en kulturell barriere. Dette gjelder ikke bare hvilket språk man snakker, norsk, ukrainsk, spansk eller kinesisk. Det handler også om hvilke ord og uttrykk som brukes, og om ordene er forståelige for flere enn dere. Ved bruk av for mye «stammespråk», forkortelser som er ukjente for andre og uttrykk som er tvetydige, kan potensielle deltagere føle seg fremmedgjorte i møte med frivillig sektor. Her er en huskeliste for inkluderende språk:

Frivillighet Norge anbefaler alle frivillige organisasjoner og offentlige myndigheter til å gå igjennom informasjonen som er offentlig tilgjengelig, og jobbe med å forenkle språket.

Retningslinjer for hvordan deltakere tas imot

Møt alle på samme måte!

Det å tenke igjennom hvordan man møter mennesker, er viktig uansett hvilken jobb man har. For frivillige lag og organisasjoner kan det være nyttig å ha egne retningslinjer for hvordan nye deltagere blir tatt imot. I andre jobber og roller er det ikke sikkert at retningslinjer er nødvendig. Likevel kan det være nyttig å ha en huskelapp med noen punkter som sier noe om hvilken informasjon som er viktig å ha med i et første møte. Frivillighet Norge anbefaler å tenke over disse punktene i møte med nye brukere:

  • Har jeg en oversikt over hvilke fritidsaktiviteter brukeren deltar på?
  • Har jeg en oversikt over hvilke fritidsaktiviteter brukeren ønsker å delta på?
  • Har jeg informert brukeren om hvilke muligheter som finnes for deltagelse lokalt?
  • Har jeg verktøyene jeg trenger for å kunne veilede brukeren inn i aktivitet?
  • Har jeg samarbeidspartnere som jeg kan anbefale brukeren å snakke med hvis brukeren har behov jeg ikke kan dekke?

Ved å bruke disse punktene i møter med brukere, kan du bidra til at flere kommer ut i aktivitet, uavhengig om det er din hovedoppgave eller ikke.

Verktøykasse Tilgjengelighet
Gå til neste artikkel