Verktøykasse Økonomi
Gjør de sosiale forskjellene mindre
Å oppleve at man ikke får delta fordi deltagelse koster for mye, er en vond følelse! Bruk ett eller flere av disse verktøyene til å få oversikt over og senke kostnadene ved deltagelse i tilbud og aktiviteter der du jobber.
Vis til oversikt over tilskudd- og støtteordninger
Finn økonomiske støtteordninger enkelt
Som ansatt på NAV har du ikke lov til å vise til kommunale tilskudd- eller støtteordninger istedenfor lovpålagte støtteytelser. Du bør likevel kjenne til de støtteordningene som finnes, som kan hjelpe tjenestemottakere inn i aktivitet.
På stotte.ungfritid.no finner du en oversikt over støtteordninger rettet mot barn, unge og familier som trenger hjelp til å betale kontingenter, medlemsavgifter og utstyr for å få dem inn i aktivitet. Du kan informere om denne siden, eller de ordningene du finner der. Dersom din kommune ikke har registrert noen støtteordninger, ta kontakt med kommunen og hør om de likevel har noen form for aktivitetsstøtte eller en utstyrssentral (f.eks BUA eller Skattekammeret).
Frivillighet Norge anbefaler at du informerer tjenestemottakere om stotte.ungfritid.no, men er tydelig på at dette ikke erstatter lovpålagt stønad.
Etablere en utlånsordning for utstyr
Gjør utstyr tilgjengelig for alle
Det er ikke bare medlemsavgifter som koster for deltagere. I mange tilfeller er det også en del utstyr man behøver for å drive med aktivitet, særlig innenfor idrett. For å hjelpe de som trenger det, har mange kommuner etablert en utlånsordning for utstyr. Det finnes flere modeller for hvordan en slik ordning kan organiseres:
1. BUA
BUA står for barn, ungdom og aktivitet. BUA er et franchise- konsept der kommuner, lag eller foreninger leier konseptet fra Stiftelsen BUA. Det gjør at tilgangen på mange ferdiglagde verktøy og dokumenter ligger i konseptet. Franchisetakeren sparer ressurser ved å slippe å utvikle dette selv. For dette må man betale en årsavgift.
2. Ta kontakt med Kirkens Bymisjon og Skattekammeret
Skattkammeret er en del av Kirkens Bymisjons tilbud til barn og unge. Ta kontakt med Kirkens Bymisjon på firmapost@bymisjon.no for å finne ut om det er aktuelt å starte opp et samarbeid i din kommune.
3. Organisere gjennom Frivilligsentralen
Å organisere utlånsordning via Frivilligsentralen er en måte å utvide aktiviteten til et allerede kjent tilbud. Frivillighet Norge kan formidle kontakt til en kommune som har etablert en slik ordning.
Finn og fjern de skjulte kostnadene
Sikre at aktiviteten ikke blir dyrere enn den må
Skjulte kostnader for deltagelse er kostnader som kommer på toppen av deltager- og medlemsavgifter. I idretten er det ofte utstyr som koster, men også i andre aktiviteter kan det være dyrere å delta enn kun deltageravgift. Hvis det selges mat på ungdomskafeen, for eksempel, kan det være vanskelig å være der for dem som aldri har råd til å kjøpe energidrikk, sjokolade eller bagett. Det kan være umulig å fjerne alle kostnader, åpne og skjulte, knyttet til deltagelse, men det er viktig å vite om dem. Slik kan man jobbe med dem, fjerne eller redusere dem. Hvis det er en fast aktivitet over tid, spør deltagerne om de har hatt noen kostnader knyttet til deltagelse i den perioden de har deltatt. Er det et arrangement eller engangsaktivitet, er det viktig å ha med deltagerkostnader i alle deler av planleggingen.
Tiltaket kan kombineres med Informasjonsdetektiver, som kan se på alle deler av aktiviteten fra utsiden.
ALLEMed - et verktøy for å inkludere barn fra fattige familier
«ALLEMED er et utrolig bra verktøy som gir kunnskap om hvordan der er å vokse opp i fattige familier. Dette er kunnskap som er viktig å få ut til alle kommuner! Jeg ønsker at flest mulig bruker den erfaringen som ALLEMED har, sånn at flere barn kan få delta i fritidsaktiviteter.» Barne- og familieminister Kjersti Toppe på ALLEMED-konferansen 2022
ALLEMED er en arbeidsmodell og et gratis nasjonalt verktøy som skal gjøre det lettere for deg å inkludere alle, spesielt barn og unge, i fritidsaktivitet, uavhengig av økonomi. Verktøyet brukes til å skape diskusjon og finne gode løsninger på hva dere kan gjøre for å få alle med.
Verktøyet gir deg en enkel måte å ta opp og arbeide med et tema som for mange kan være vanskelig å snakke om. Målet med ALLEMED er å sikre at alle barn og unge som ønsker det får en reell mulighet til å delta i fritidsaktiviteter, uavhengig av familiens økonomiske og sosiale ressurser. Blant ALLEMED-verktøyene finner du et som er tilpasset for bruk i frivillige organisasjoner og et som er tilpasset kommunesektoren. Fra høsten 2022 finner du også et eget verktøy utviklet av og for unge selv, som skal bidra til å styrke lokale medvirkningsprosesser.
Ta i bruk ALLEMED i dag, på allemed.no.
NAV og barnets beste
Sikre at barn får det de har rett på!
NAV støtter mange familier økonomisk. Når de vurderer hvilke rettigheter familiene har, og hvilke støtte de skal få, skal de vektlegge barns beste. For å sikre at dette blir gjort, har de laget veilederen NAV og barnets beste.
Veilederen tar for seg lovverk og regler som setter rammer for arbeidet med barn og unge, og forklarer hvordan dette skal forstås og brukes av NAV- ansatte, uansett hvor i NAV de er ansatt. Veilederen legger spesiell vekt på barnas rett til å bli hørt i sin egen sak. I tillegg kommer hensyn som rett til identitet og rett til helse.
Deltagelse i fritidsaktiviteter er viktig for barn og unge, både når det gjelder identitet og helse. NAV bør derfor støtte deltagelse i fritidsaktiviteter som en del av rettighetene som familier med barn har.
Gjør veilederen kjent for de som jobber med barn og unge, og sikre at de får oppfylt rettighetene sine!
Arbeid for barn som lever i fattige familier
Lær mer om praktisk arbeid og støtteordninger fra Bufdir
Fattigdom og vedvarende lav inntekt er et omfattende felt, og Bufdir har laget en veileder som tar for seg alle aspekter ved arbeid for barn som lever i fattige familier. Her er det faglig informasjon om utsatte grupper, konsekvenser av fattigdom og hvordan fattigdom måles. Det er også gode beskrivelser av hvordan samarbeid mellom det offentlige og frivillige kan bidra til å løse noen av fattigdomsproblemene. Til slutt kommer praktiske verktøy og tips til tilskudds- og støtteordninger.
Frivillighet Norge jobber sammen med Bufdir for å øke deltagelsen blant barn og unge, og anbefaler alle som jobber på dette feltet å gå igjennom veilederen:
Bufdirs veileder om arbeid for barn som lever i fattige familier
Relaterte artikler
- Hvorfor bruke denne veilederen?
- Hvorfor er økt deltagelse viktig?
- Hvem kan du samarbeide med?
- Intro barrierer
- Økonomi som barriere
- Intro verktøykasser
- Les om Skien kommune og fritidsveiledere
- Les om Harstads Åpen hall- prosjekt
- Oslo Idrettskrets og Aktivitetsguider
- Les om Tvedestrand frivilligsentrals utlånsordning
- Les om Sognabui - utstyrssentralen i Sogndal