Hopp til hovedinnholdet

Økonomi som barriere

Økonomi er en av barrierene for deltagelse.

De med vedvarende lav inntekt deltar sjeldnere!

Mange har rett og slett ikke råd til å delta, selv på gratisarrangementer, fordi de må betale for reise eller utstyr. Slike skjulte kostnader er lette å glemme.

Tenk etter, hva kan du gjøre for å gjøre det billigere å delta, og redusere skjulte kostnader? Hvilke verktøy har du for å hjelpe de som trenger økonomisk støtte?

Koster det noe?

Når noen vurderer om de skal engasjere seg eller delta på aktiviteter, er spørsmål de ofte stiller seg: Koster det noe? Må man være medlem for å bli frivillig? Får man kjøregodtgjørelse hvis man må bruke egen bil i ulike oppdrag? Eller legge ut for utstyr? Det er viktig at all informasjon inneholder disse opplysningene. Det er viktig å være ærlig og åpen om alle kostnader. Hvis deltagerne tror det er gratis, reagerer de negativt dersom det viser seg at det koster penger for utstyr som drakter/kostymer/sangbøker eller annet utstyr.

Barn og ungdom spiller dataspill.
Deltagelse kan være gratis, men må man kjøpe utstyr? Eller får man låne? Dette er spørsmål deltagere stiller seg. Bildet er fra Spill og Teknologi Kickoff, arrangert av Sørumsand IF e-sport.

Finnes det støtteordninger for meg?

Mange privatpersoner, organisasjoner, lag eller foreninger vet hvilke støtteordninger som finnes for å hjelpe de som ikke kan betale. For støtteordninger for deltakelse i fritidsaktiviteter har Ungfritid.no utviklet en oversikt på stotte.ungfritid.no. Man kan søke på hvilke ordninger som finnes i hver enkelt kommune. Finnes det ingen slike ordninger i din kommune? Da bør det være et mål å etablere en.

NAV og barnets beste

NAV og NAV- ansatte skal vurdere barnas beste når de vurderer behov for økonomisk støtte for familier. For å sikre dette, har NAV laget veilederen NAV og barnets beste.

Veilederen tar for seg lovverk og regler som setter rammer for arbeidet med barn og unge, og forklarer hvordan dette skal forstås og brukes av NAV- ansatte, uansett hvor i NAV de er ansatt. Veilederen legger spesiell vekt på barnas rett til å bli hørt i sin egen sak. I tillegg kommer hensyn som rett til identitet og rett til helse.

Fritidsaktiviteter er en viktig del av denne vurderingen, og NAV har plikt til å støtte deltagelse økonomisk der det vurderes til barnets beste at det er med på en fritidsaktivitet.

Tilskudd fra staten finansierer frivillig aktivitet på de fleste samfunnsområder.

I 2022 ble tilskudd.no lansert. Her kan du få en oversikt over statlige tilskuddsordninger som frivillige organisasjoner kan søke på.

På tilskudd.no finner du også informasjon om tilskuddsmottakere og tildeling av tilskudd. Nøkkeltallene viser tildelt tilskudd fordelt på departementer, tilskuddsforvaltere, type tilskuddsmottakere og geografi.

Per sommeren 2023 er det samlet 132 ordninger innenfor ulike tema og med ulike målgrupper. Tilskuddsordningene er i stor grad rettet mot organisasjoner, lag og foreninger som driver aktivitet på ulike nivåer.

Seks barn står med ryggen til og holder skateboards.
Aktivitet koster penger, men trenger ikke bli dyrt for deltagerne. Det finnes støtteordninger for deltagere, og for lag, foreninger og organisasjoner som driver aktiviteter. I tillegg finnes det ulike utlånsordninger for utstyr til fritidsaktiviteter. Bildet er fra Aktivitetsdag for barn og unge, arrangert av Kultur- og læringssenteret i Ølen. Frivilligsentralen tilbød kurs i tegneserietegning og skating for ungdom mellom 12-17, samt deilige cupcakes og mat.

Tilskudd til kommuner - fritidskasser og fritidsaktiviteter

Kommunene har et medansvar for å holde kostnadene ved deltagelse i frivilligheten lave. De har også muligheten til å søke støtte til egne ordninger som kan hjelpe særlig barn og unge inn i aktivitet. Fritidskasser er en støtteordning der kommunene gir penger til de som trenger det gjennom å betale kontingenter, treningsavgifter og andre utstyrskostnader.

Frivillighet Norge anbefaler alle kommuner å søke på denne ordningen:

Les om og søk midler til Fritidskasse

Som daglig leder på en frivilligsentral anbefales det å ha en oversikt over fritidsaktiviteter og frivillige organisasjoner som har aktiviteter det er gratis å delta på, i tillegg til støtteordninger som kan hjelpe fattige med å komme inn i aktivitet.

  • Bruk stotte.ungfritid.no til å finne relevante støtteordninger.
  • Bruk Ungfritid.no til å finne informasjon om tilbud og aktivitet, inkludert hvor mye det koster å delta.
  • Bruk Frivillig.no til å finne ut om lokale organisasjoner, lag eller foreninger har behov for flere frivillige.
  • Bruk Foreningsportal.no til å finne ut hvilke foreninger som finnes i ditt lokalsamfunn
Oppfølging som barriere
Gå til neste artikkel