Hopp til hovedinnholdet

Intro: Derfor bør du fortelle om frivillighet

Du kan være en viktig veileder inn i samfunnet og felleskapet ved å fortelle om frivilligheten. For ingen gjør så godt inkluderingsarbeid som de frivillige organisasjonene!

Tenk tilbake til en gang du flyttet til et nytt sted. Hvem tok deg imot? Kanskje var det en studentforening, bedriftslaget, borettslaget, eller foreldrene i FAU? Sannsynligvis var noen som gjorde det frivillig!

På denne siden finner du undervisningsmateriell og tips til hvordan du kan lære voksne innvandrere om frivillighet i Norge.

Vår oppfordring til deg som møter voksne innvandrere:

1. Fortell dem om frivilligheten i Norge.

2. Vis hvordan de kan bli med i en frivillig organisasjon.

3. Vis hvordan de kan få barn inn i en fritidsaktivitet.

En frivillig med hijab som deler ut vafler.
INKLUDERING: Du kan bidra til felleskap! Foto: Frivillighet Norge/ Birgitte Heneide

Frivillighet bidrar til inkludering

Mennesker fra ulike land har ulik erfaring med frivillighet. I mange land er det mange som gjør en frivillig innsats, men som ikke kjenner seg like godt igjen i den organiserte frivilligheten i Norge. I noen land har tidligere regimer hatt "obligatorisk frivillighet", som har vært arbeid drevet av staten, og som alle har måttet delta i. For disse menneskene er det bra å lære om frivillighet i Norge, og at denne er fri selv om den er organisert.

Betydningen og verdien av frivilligheten er spesielt viktig å lære om som nyankommen til Norge. Det handler ikke bare om forventningen om at alle skal delta, men også om betydningen deltagelse har for å få et sosialt nettverk, lære språket, få en mulig inngang til arbeidslivet, og for barn og unges trivsel.

Takk for at du lærer voksne innvandrere om den fantastiske frivilligheten!

— Hilsen oss i Frivillighet Norge.

Kontakt post@frivillighetnorge.no ved spørsmål eller innspill til siden.

Relevante lover:

Du som møter voksne innvandrere har sannsynligvis lovparagrafer som sier at du skal gi temaet frivillighet plass i undervisningen! Under har vi listet opp noen lover som kan være relevante for deg å kjenne til.

Opplæringsloven sier at formålet med grunnskolen og den videregående opplæringen blant annet er at elevene skal utvikle kunnskap, evner og holdninger til å mestre livene sine og "for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet". Frivilligheten står for mange av disse fellesskapene.

Integreringsloven skal blant annet "legge til rette for at asylsøkere tidlig får kjennskap til norsk språk og samfunnsliv". Frivilligheten en er stor del av norsk samfunnsliv.

Voksenopplæringsloven sin formålsparagraf sier at: "Loven skal ivareta opplæring og deltakelse i frivillige organisasjoner, bidra til å bevare et mangfoldig kulturliv og ta vare på kulturarven gjennom læring.". Senere står det at et av studieforbudenenes overordnede mål for kursaktiviteten eksempelvis kan være "å senke terskelen for læring og deltakelse i frivillige organisasjoner"

Forskrift om læreplan i samfunnskunnskap for voksne innvandrere nevner frivillighet gjentatte ganger. Der står det blant annet at faget skal ta opp temaet "frivillig sektor", og at det skal bidra til at deltakerne er "rustet til å skape gode relasjoner og delta i ulike sosiale fellesskap, inkludert i frivillig sektor", og at deltakerne vet "hvordan man kan delta aktivt på sosiale, frivillige og politiske arenaer".