Tema 1 - Rekruttering og synliggjøring
Den største utfordringen er at organisasjonene trenger flere aktive medlemmer for å kunne øke aktivitetsnivået. Noen svarer at de har mange passive medlemmer, andre at det er mangel på folk med kompetanse og ressurspersoner som kan ta ledelsesansvar og styreverv. Mange av innspillene i denne temakategorien handler også om utfordringer knyttet til synlighet og markedsføring, som for mange er et middel til å nå ut til flere innbyggere med sine aktiviteter.
Frivillighet Norge anbefaler at frivillighetspolitikken inneholder virkemidler som styrker rekrutteringen i de frivillige organisasjonene.
8 raske anbefalinger til konkrete virkemidler i temaplanen om rekruttering og synliggjøring
1) Legg til rette for at både kommunen og frivillige lag og foreninger tar i bruk frivillig.no og ungfritid.no.
Dette er gratis rekruteringsverktøy med ansatte som også tilbyr veiledning og kurs.
Det er en viktig verdi i samfunnet vårt at alle skal kunne få delta i sosiale fellesskap og aktiviteter. Dette beriker både den enkeltes liv og lokalsamfunnet. De aller fleste av disse aktivitetene drives i regi av frivillige lag og foreninger lokalt.
Når kommunen skal utvikle en frivillighetspolitikk må den inneholde virkemidler som stimulerer til at flere innbyggere engasjerer seg. Frivillighet Norge anbefaler kommunene til å oppfordre lag og foreninger og kommunens innbyggere til å bruke frivillig.no, ungfritid.no og stotte.ungfritid.no for å engasjere flere innbyggere til å delta som frivillige, som medlemmer eller som deltakere.
Hvis kommunen og frivilligheten ønsker å jobbe spesifikt med økt deltagelse, strategier og verktøy for å få flere med i frivilligheten, kan de benytte Veileder for økt deltakelse som er utviklet av Frivillighet Norge. I denne veilederen finnes gode tips og råd til hvilke verktøy som kan tas i bruk etter at kommunen har fått på plass en lokal frivillighetspolitikk.
Mange frivillige lag og organisasjoner har et fokus på å rekruttere folk som i større grad reflekterer befolkningssammensetningen i kommunen. En organisasjon som ga innspill til samhandlingskoden, pekte på et sentralt poeng. Vi rekrutterer oss selv, derfor må «oss selv» være mer mangfoldig. Dess flere lag og organisasjoner som tenker slik, jo lavere blir terskelen for at flere grupper viser interesse for å delta når de blir spurt. Samtidig får organisasjonene frivillige og medlemmer som har en bredere kulturell kompetanse.
Frivillighet Norge driver prosjektet Inkludering på topp. Vi anbefaler at kommunen legger til rette for styrke lag og organisasjoners kompetanse på rekrutteringsstrategier som ivaretar mangfoldet i befolkningen.
2) Synliggjør frivilligheten for innbyggerne.
Mange kommuner med en frivillighetspolitikk legger også til rette for arenaer der de frivillige organisasjonene kan synliggjøre sine aktiviteter overfor kommunens innbyggere. Dette gjøres ofte i samarbeid mellom lag og organisasjoner og kommunen. Eksempler er aktivitetsmesser, fritidsmesser, gatefester, åpen dag-arrangementer, frivilligbørs osv. der organisasjonene kan markedsføre sine aktiviteter til kommunens innbyggere.
3) Ha en oversikt over alle medlemsorganisasjonene på kommunens nettsider.
En del kommuner har etablert en foreningsportal på kommunens nettsider der de lokale organisasjonene kan oppdaterer egen kontaktinformasjon. En slik oversikt gjør det også enklere for nyinnflyttede innbyggere i kommunen å sjekke ut hva som finnes. Kommuner med en god frivillighetspolitikk har gjerne denne oversikten tilgjengelig under et eget område for frivillighet, på kommunens nettside.
Frivillige lag og organisasjoner og kommunene har i mange tilfeller felles interesse i å nå ut til bestemte målgrupper. Et eksempel er barn og unge. Organisasjoner som har fritids- og kulturaktiviteter rettet mot barn og unge ønsker flere medlemmer. Kommunen kan i dialog med organisasjonene, etablere en oversikt over hva som finnes av fritidsaktiviteter for denne målgruppen og gjøre den tilgjengelig for NAV, barnevern, og skole/rådgivertjeneste. Det gjør at ansatte kan videreformidle denne informasjonen til foreldre der barna i liten grad deltar i fritidsaktiviteter i fellesskap med jevnaldrende.
Husk at det er ansatte i kommunen som vet hvem og hvilke målgrupper som kanskje trenger et aktivitetstilbud. Koblingsansvaret ligger derfor hos kommunen, uansett målgruppe. Se også artikkelen Hvem kan du få med i Veileder for økt deltakelse.
Dersom kommunen ikke har noen oversikt med kontaktinformasjon bør man sjekke kontaktinformasjonen til lokale organisasjoner som har registrert seg i frivillighetsregisteret i Brønnøysund. Dette er frivillig å registrere seg i frivillighetsregisteret så man bør også sjekke om andre kommunale virksomheter har kontaktinformasjon til lag og organisasjoner. Når du har samordnet alle lister kan du sende ut en e-post for å undersøke om kontaktinformasjonen fortsatt er korrekte.
Kvaliteten på en oversikt knyttet til målgrupper er avhengig av om organisasjonene samtykker til å stå oppført i en slik kontaktliste. Oversikten må oppdateres jevnlig.
4) Åpne opp skolene.
Bruk en kveld ved skolestart og inviter alle lag og organisasjoner som tilbyr aktiviteter til barn og unge til å vise hva de kan tilby av aktiviteter.
Skolen er stedet der alle kommunens barn og unge er. Skolen er derfor en viktig rekrutteringsarena. Rådfør med nærmeste leder hvordan man bør gå frem i dialogen med ledelsen på den enkelte skole. Arrangementet kan gjennomføres både på barnetrinnet, ungdomstrinnet og på videregående nivå.
5) Organisasjonene er opptatt av «eldregullet».
Årsaken er at det finnes en masse kompetanse blant seniorene og kommunene kan bidra til å mobilisere seniorressursen.
Årlig er det mange ansatte i kommunene som går av med pensjon i en alder av 62 år. Kommunen kan sørg for at de mottar informasjon om, og oversikt over, lag og organisasjoner i kommunen. Tilby kurs for seniorer i kommunen hvor også frivillige lag og organisasjoner inviteres. Eller organiser seniortreff på Rådhuset, i samarbeid med frivillige organisasjoner. Her kan de som planlegger å gå av med pensjon bli bedre kjent med lag og organisasjoner og hva de kan tilby av aktiviteter.
6) La organisasjoner presentere seg for kommunestyret
Lokale lag og organisasjoner er grunnmuren i lokaldemokratiet vårt. For å gjøre lag og foreninger mer kjent for politikerne i kommunen bør organisasjoner som ønsker å presentere seg for kommunestyret få anledning til det.
Mange lokalpolitikere er svært opptatt av det frivillige engasjementet i kommunen. Dette er et tiltak som må klareres med lederne i de politiske partiene og ordfører.
7) Bruk ulike informasjonskanaler for å synliggjøre lag og organisasjoner til forskjellige målgrupper.
For eksempel gjennom stands eller egenproduserte videoklipp på infoskjermer som viser aktiviteter fra ulike lag og organisasjoner.
Andre steder kan være i biblioteket, innbyggertorgene, fellesareal på rådhuset eller kommunens nettsider.
8) Ikke konkurrer med frivilligheten!
Det er viktig at kommunen henviser engasjerte innbyggere til de frivillige lag og organisasjoner, og ikke begynner å organisere enkeltfrivillige til egne formål.
En del innbyggere tar kontakt med kommunens ulike virksomheter fordi de ønsker å engasjere seg frivillig. Ofte henger det sammen med at de ønsker å gjøre noe meningsfylt på fritiden.
Rekruttering av flere frivillige og medlemmer er et særlig sentralt tema for lokale lag og organisasjoner og det er viktig at kommunen ikke oppleves som en konkurrent. Lokale lag og organisasjoner trenger at kommunen spiller på̊ lag med dem i rekruttering av flere medlemmer og frivillige.
Frivillighet Norge oppfordrer derfor kommunen og frivilligsentralene å være seg bevisst dette, og kanalisere innbyggernes frivillige engasjement videre til lag og organisasjoner. Dette kan enkelt gjøres ved at ansatte som får henvendelsen innhenter informasjon om hva vedkommende er interessert i å bidra med.
Ungdom med interesse for miljøet, kan bli til et engasjement som Miljøagent eller som aktiv i Natur og ungdom. For seniorer kan erfaringen fra å hjelpe andre eldre i nabolaget bli til et engasjement i Rotary, i Norske Kvinners Sanitetsforening eller i en lokal menighet.
Se også Frivillighet Norges refleksjoner om kommunale frivillige (PDF).