Tema 3 - Lokaler
Tilgjengelige lokaler og flater er avgjørende for at lag og organisasjoner kan utøve og utvikle aktivitetene sine. Mangel på lokaler er derfor en stor utfordring for mange lag og organisasjoner, og er til hinder for å øke aktivitetsnivået.
I tillegg nevnes dårlig standard på lokaler og manglende tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne. En god del organisasjoner melder også om at det er vanskelig å finne egnet lagerplass, noe som gjør det utfordrende å drive sine aktiviteter. De er også opptatt av utfordringer med transport til arrangementer når lokalene ligger langt unna. Dette gjelder særlig for aktiviteter rettet mot barn og unge og eldre utenfor byer og tettsteder der det er lite offentlig transport.
6 raske anbefalinger til konkrete virkemidler i temaplanen om lokaler
1) Kartlegge tilgjengelige lokaler.
Dersom det ikke allerede er gjort må kommunen gjennomføre en kartlegging av hvilke typer lokaler og arenaer som finnes i kommunen som frivillige lag og organisasjoner kan benytte til sine aktiviteter.
En fullstendig kartlegging bør innbefatte både kommunale/fylkeskommunale, private og organisasjonseide lokaler: Eksempler på kommunale og fylkeskommunale lokaler er er bibliotek, skoler, kulturhus, idrettsanlegg mv. Eksempler på organisasjonseide lokaler er samfunnshus, bygdehus, velhus.
Særlig fokus på rimelige og gratis lokaler:
For at lag og organisasjoner skal kunne drive og utvikle sine ulike aktiviteter er det viktig at kommunene legger til rette for rimelige eller gratis lokaler i offentlige bygg. Utlån av rimelige eller gratis lokaler bidrar også positivt inn i lokale lag og organisasjoners økonomi.
2) Kartlegge hvilke typer lokaler og arenaer lag og organisasjoner har behov for, for at de skal kunne utøve og utvikle sine aktiviteter.
En slik kartlegging kan sendes ut som en enkel digital undersøkelse, noe som krever at man har etablert en oversikt med kontaktinformasjon til organisasjonene.
For at resultatet av undersøkelsen skal bli mest mulig relevant er det viktig å få med perspektiver og behov til lag og organisasjoner. Det anbefales derfor at undersøkelsen utformes i dialog med frivillig sektor.
3) Sikre at alle kommunale lokaler kan benyttes av frivillige lag og organisasjoner når de ellers står tomme
Dette må forankres politisk gjennom en forskrift som beskriver frivillig sektors tilgang til slike lokaler.
Et eksempel på kommunale lokaler som ikke er like mye i bruk på kveldstid er skolene. I mange kommuner opplever frivillige lag og organisasjoner at skoleledelsen på den enkelte skole er lite villig til å låne ut lokaler på kveldstid og i helger. Dette skyldes dels at hver skole ofte har eget låsesystem, men også at skoleledelsen viser liten smidighet.
Frivillighet Norge oppfordrer kommuneledelse til å inngå dialog med rektorkollegiet for å finne frem til en løsning som kan fungere for alle.
4) Vurder digitale bookingløsninger
Mange kommuner har etablert digitale bookingløsninger for å lette tilgangen til bruk av offentlige lokaler. Det finnes flere løsninger for dette og det kommer stadig nye. Kommunen må selv ta stilling til om de ønsker en slik løsning, eventuelt hvilken bookingløsning som passer best.
I Osloungdommens frivillighetsmelding fra 2022 har barne- og ungdomsorganisasjonene spilt inn en rekke anbefalinger det er verd å lytte til når det gjelder bookingløsninger
Det kan være nyttig å sjekke om nabokommunen har et system og har erfaringer som bør sjekkes nærmere.
Det kan være hensiktsmessige å velge systemer der frivillige lag og foreninger kan booke lokaler selv og som er enkelt å bruke for de som ikke er digitalt kyndige. Noen har et system der foreningene må registrere seg og sørge for å ha oppdatert kontaktinformasjon, for å få låne lokaler.
Noen eksempler på bookingløsninger er:
Uavhengig av hvilken bookingløsning man velger er det viktig at:
- den må være enkel å bruke.
- lag og organisasjoner kan booke lokaler hele året.
- prinsippene for leie og lån av lokaler er transparente.
- den gir god oversikt over lokaler som er tilgjengelige, utstyrsnivå og om de er universelt utformede.
Behovet for lokaler virker å være relativt lik uavhengig av kommunestørrelse. I kommuner som velger å ikke ha et eget bookingsystem er det derfor viktig at finnes en oversikt over gratis eller rimelige lokaler og at det er enkelt å kontakte rett person når organisasjonene trenger det.
Involver kommunale virksomhetsområder som berøres i planleggingsprosessen av utlånsordninger av offentlige bygg. Eksempler er skoler, institusjoner, bibliotek, kulturhus etc. Det er viktig at virksomhetene får tid til å etablere gode ordninger og rutiner for utlån av aktuelle lokaler på kveldstid, til frivillige lag og organisasjoner. Dette må omtales i temaplanen.
5) Det bør tilstrebes at utlån av lokaler er gratis for kommunens frivillige lag og organisasjoner.
Dersom kommunen likevel velger en helt eller delvis betalt leieløsning må det komme tydelig frem når bruk av lokalene koster penger og når det er gratis.
Ordningen må være tydelig og rettferdig og konkretiseres i frivillighetspolitikken.
Vær oppmerksom på at barne- og ungdomsorganisasjoner er svært opptatt av at det finnes lokaler som er gratis å låne. Dette henger sammen med at de har liten økonomi som er forbehold de aktivitetene de tilbyr til sine medlemmer.
6) Når det planlegges for restaurering eller bygging av nye kommunale bygg eller anlegg må kommunen ha dialog med lag og organisasjoner om behovet for samlokalisering/flerbruk/sambruk
Det er viktig å koble ansatte som har ansvaret planarbeidet med frivillige lag og foreninger før detaljene i arealplanleggingen er lagt. Flere fylkeskommuner er i gang med å legge til rette for at flere fylkeskommunale lokaler og arealer kan utnyttes av frivillige organisasjoner og andre aktører.
Når nye offentlige bygg planlegges må lokaler til frivillig aktivitet med tilhørende lagerfunksjoner med i planleggingen. Lagerlokaler er viktig for lag og foreninger som har mye utstyr knyttet til sine aktiviteter. Det kan virke som det i mange kommuner er utfordrende å låne ut slike lokaler fordi lagerkapasiteten generelt er lav. For å utnytte den lagerkapasiteten som allerede finnes kan kommunen etablere en database der man kan få oversikt over utstyr frivillige organisasjoner har, og som andre organisasjoner kan låne.
Undersøk om også BUA kan være en god løsning i din kommune.
Les også mer i denne rapporten hva Frivillighet Norges medlemmer mener om behov for lokaler. Her finner du også en rapport om lokaler, bygg og anlegg for frivillig aktivitet.