Hopp til hovedinnholdet

En helhetlig kommunal frivillighetspolitikk må forankres i lag og organisasjoner 

Det må aldri være noen tvil om at frivillighetspolitikken må utvikles i dialog med den samfunnssektoren den angår. En god innspillprosess med lag og organisasjoner vil sikre at den endelige frivillighetspolitikken: 

  • er tilpasset de behovene lag og organisasjoner har for å utvikle seg og sine aktiviteter i nærmiljøene.  
  • Har konkrete virkemidler som legger til rette for økt dialog og samhandling mellom frivillig og kommunal sektor. 
  • legger til rette for at frivillig sektor kan være en lokal samfunnsbygger ut i fra sine forutsetninger.  

Frivillige lag og organisasjoner må derfor inviteres aktivt med for å gi innspill til innholdet i frivillighetspolitikken.

I tillegg utgjør frivillige organisasjoner en viktig demokratisk infrastruktur lokalt. Blant annet fordi de har lav terskel for at innbyggerne kan delta i meningsdanning på områder de er opptatt av. Eksempler er aktiviteter knyttet til idrett, livssyn, sosiale forhold, miljø, beredskap, og ulike kulturuttrykk.

Reell medvirkning gir kommunen politisk legitimitet i utformingen av frivillighetspolitikken samtidig som bred delaktighet gir den endelige frivillighetspolitikken også større legitimitet blant de frivillige organisasjoner.

Frivillighet Norge kan bistå kommunen med innspillprosessen

Frivillighet Norge har utviklet ulike innspillprosesser der kommuner og fylkeskommuner kan hente ut konkret informasjon ut fra lokale forhold. 

Les mer om hvordan kommuner og fylkeskommuner kan gjennomføre fysiske og digitale innspillprosesser med lokale lag og foreninger i samarbeid med Frivillighet Norge.