Hopp til hovedinnholdet

Tiltak 16: Ta initiativ til å utvikle veiledere og kommunikasjon

Tre barn sitter opp mot en vegg
For å hjelpe frivillige organisasjoners arbeid med å inkludere barn og unge, trenger vi gode verktøy som kan fortelle hva vi bør og ikke bør gjøre. Foto: Charlotte Sverdrup

Hvor finner vi det vi trenger til å gjøre det vi vil?

Alle organisasjoner ønsker å bidra til økt inkludering, og gjøre det lettere for barn og unge å bli med i aktivitetene sine. Det finnes mange som har hatt prosjekter og satsninger som har bidratt til at det har blitt billigere å delta, som har fått med flere frivillige til å drive aktivitetene og som har nådd ut til nye grupper med informasjon om tilbudene sine. Erfaringene fra disse prosjektene skal samles og presenteres i veiledere og informasjonsmateriell, slik at andre organisasjoner kan lære.

Alle inkludert tiltak 16 sier at regjeringen vil: ta initiativ til å utvikle veiledere og kommunikasjon med gode eksempler fra kultur-, idretts- og friluftslivsorganisasjonenes arbeid for å få ned prisene og kostnaddrivere, hvordan nå ut til familier med innvandrerbakgrunn, hvordan stimulere til frivillig innsats, skape god dugnadsånd og bygge relasjoner og gode lokalsamfunn.

Frivillighet Norges Veileder for økt deltagelse

Frivillighet Norge lanserte i 2023 enn Veileder for økt deltagelse i frivilligheten. Veilederen samler kunnskap om samfunnsbehovene der frivillig sektor spiller en rolle, hvilke barrierer som hindrer folk i å delta i frivilligheten, og kokrete tiltak og verktøy som kan tas i bruk for å bygge ned disse barrierene.

Veilederen deler konkrete erfaringer fra frivillig og offentlig sektor, og kommer med anbefalinger om hvordan sektorene bør samarbeide. Veilederen er et levende dokument, og det legges til nytt materiale etter hvert som nye problemstillinger dukker opp, og nye erfaringer samles inn.

LNU Styrk: styrke flerkulturelle organisasjoner og flerkulturelt mangfoldsarbeid i den unge frivilligheten.

Styrk er et landsomfattende samarbeid mellom LNU og flerkulturelle barne– og ungdomsorganisasjoner. Du kan bli en Styrk-organisasjon hvis du er:

En flerkulturell barne- og ungdomsorganisasjon som ønsker kompetanseheving i form av veiledning, kurs, nettverk med mer.

Målsetninger

Målet til Styrk er at flerkulturelle organisasjoner skal styrkes for fremtiden slik at de bevarer sine trygge møteplasser for barn og unge.

LNU sine medlemsorganisasjoner skal på sin side utvide og styrke sitt arbeid med flerkulturell inkludering og ivaretagelse, for å tilgjengeliggjøre sine tilbud til flerkulturelle barn og unge.

Rammer for LNU Stryk!

Flerkulturelle barne- og ungdomsorganisasjoner har et gjennomgripende samfunnsperspektiv, sterk driv og utbredt tillit i sine respektive miljøer. Dette gjør at de når og ivaretar sin målgruppe gjennom treffende og engasjerende integreringstiltak, samt egnede fritidstilbud som sørger for kriminalitetsforebygging og som ivaretar helse og livskvalitet. Samtidig melder flerkulturelle barne- og ungdomsorganisasjoner at de er preget av ildsjelsarbeid, svak struktur og dårlig økonomi, som fører til kontinuitetsproblemer. Organisasjonene ønsker å øke sin kompetanse på disse feltene.

LNUs medlemsorganisasjoner har god organisasjonsoppbygging, sterk driv og god økonomi. Dette gjør at de er levedyktige, og har strukturer på plass som sørger for at hjulene går og årsplaner gjennomføres. Våre medlemsorganisasjoner ønsker å øke sin kompetanse på flerkulturell rekruttering, inkludering og ivaretakelse, gjennom kompetanse- og erfaringsutveksling med flerkulturelle barne- og ungdomsorganisasjoner.