Hopp til hovedinnholdet

Tiltak 28: Styrke medvirkning fra barn og unge i utviklingen av relevante fritidstilbud

Et barn leker med en veldig stor terning
Barn vet ofte selv best hva de ønsker seg eller behøver. Dersom de ikke tas med i beslutningene om hvordan fritidstilbudene skal se ut, kan resultatet bli dårlig tilpassede aktiviteter. Foto: Charlotte Sverdrup

Gi barn og unge en stemme!

Det er viktig at barn og unge får være med å bestemme hva deres fritidstilbud skal være. Gode medvirkningsprosesser er med på å gi et tilbud som flere kan og vil delta på.

Alle inkludert tiltak 28 sier at regjeringen vil: styrke medvirkning fra barn og unge i utviklingen av relevante fritidstilbud.

ALLEMED Ung - hvordan sikre medvirkning fra kommunens barn og unge

Hva er ALLEMED Ung?

Ikke alle som vil får mulighet til å være med på fritidsaktiviteter. Sånn skal det ikke være. Det kan du gjøre noe med!

ALLEMED Ung er et verktøy av og for unge for å få ALLE MED i organiserte fritidsaktiviteter!

Les mer på ALLEMED Ung

LNUs fem prinsipper for reell og meningsfull medvirkning:

  • Selvstendighet: Ungdom må selv få velge hvilke saker de ønsker å engasjere seg i. Ungdom har rett til å bli hørt i alle beslutningsprosesser som angår dem, og i beslutningsprosesser som angår tema der ungdom er engasjert. Prosesser der unge er med på like vilkår med voksne gir reell innflytelse.
  • Kompetanse: Ungdom må anerkjennes som en faglig ressurs med nødvendig ekspertise som andre ikke kan erstatte.
  • Representasjon: Ungdom må selv få velge sine egne representanter, og disse representantene må stå til ansvar overfor andre unge, slik som i den demokratiske barne- og ungdomsfrivilligheten.
  • Informasjon: Medvirkningsorganer for unge må ha tilgang på all relevant informasjon slik at de kan sette seg inn i alle saker som angår ungdom.
  • Kontinuitet: Ungdom må kunne medvirke i alle ledd av den politiske prosessen. Enkeltstående arrangementer og prosesser som ikke har en forankring noe sted gir ikke medvirkning.