Hopp til hovedinnholdet

Tiltak 17: Legge til rette for informasjon og gode eksempler om samarbeid mellom organisasjoner og skoler/skolefritidsordninger

Tiltak 17: legge til rette for informasjon og gode eksempler om samarbeid mellom organisasjoner og skoler/skolefritidsordninger som bidrar til at flere deltar i fritidsaktiviteter, i samarbeid med KS og Frivillighet Norge. Tiltak knyttet til «laget rundt barnet» vil bli vurdert videre gjennom arbeidet med stortingsmeldingen for sosial utjevning og sosial mobilitet (kommer i 2025).

Presisering av gratisprinsippet og reklameforbud!

Frivillighet Norge jobber for å gjøre informasjon om fritidsaktiviteter tilgjengelig på skoler. En utfordring frivillige lag og organisasjoner møter er forståelsen av gratisprinsippet, og av reklameforbudet i skolen. 

Frivillighet Norge har sammen med FUG og Helsesykepleierne NSF bedt ansvarlig departement om å presisere disse prinsippene, slik at de ikke er til hinder for å dele informasjon om fritidsaktiviteter som drives av frivilligheten i skolen. Dette er det vi mener må bli tydeligere:

  • Gratisprinsippet skal ikke hindre informasjon om fritidsaktiviteter som skjer utenfor skoletid og utenfor skolens regi, selv om det kan koste penger å delta.
  • Reklameforbudet skal ikke hindre informasjon om fritidsaktiviteter som tilbys av frivilligheten eller ideelle aktører som ikke tar ut utbytte, selv om det kan koste penger å delta.
  • Frivillighet Norge anbefaler å markedsføre og vise frem aktivitetsoversikter (som Ungfritid.no), istedenfor å dele informasjon om enkelttilbud og -aktiviteter. Da får alle tilbudene som er registrert i oversikten lik synlighet, uten at det krever større ressursbruk i skolen.

Frivillighet Norge, FUG og Helsesykepleierne følger opp dette arbeidet videre i 2025.

Helsesykepleierne får eget verktøy for fritid og fritidsaktiviteter

Frivillighet Norge og Helsesykepleierne NSF samarbeider om å gi helsesykepleierne på skoler og helsestasjoner et eget verktøy for fritid og fritidsaktiviteter. I arbeidet med å få informasjon om fritidsaktiviteter ut til de som trenger det aller mest, har helsesykepleierne en sentral rolle. De har ofte kontakt med barn og unge, og deres familier. Fritid og fritidsaktiviteter er et av temaene helsesykepleierne skal snakke om. Verktøyet som er utviklet skal bidra til at:

  • Barn, unge og deres foresatte skal forstå viktigheten av fritidsaktiviteter
  • Heslesykepleierne har en lett tilgjengelig oversikt over hvilke aktiviteter og tilbud som finnes i nærheten av skolen eller helsestasjonen de jobber på
  • Helsesykepleierne har en lett tilgjengelig oversikt over hvilke støtteordninger som finnes for barn og unge, som kan dekke utgifter knyttet til deltagelse på fritidsaktiviteter

Her er verktøyet: https://www.om.ungfritid.no/fo...

Helsesykepleierne NSF og Frivillighet Norge fortsetter arbeidet med å implementere verktøyet i 2025.